O zi. Ultima

o zi ultima

Autor: Călin Torsan

Editura: Casa de Pariuri Literare

„Până la urmă, asta este fiecare foaie albă de hârtie: o oglindă. Cartea ajunge astfel un labirint care te înghite încetul cu încetul, ca un anaconda răbdător, pentru a te scuipa după aceea, cu tot cu venin, în zeci de reverberaţii ale egoului.”

Cam în acest fel este ilustrată partea care mi-a plăcut cel mai mult din carte, cea care se şi referă la cărţi, la scrierea lor, la calitatea de a fi scriitor sau la cea de a fi cititor. Bine, „partea” este un termen foarte restrictiv având în vedere lipsa unei structuri bine pusă la punct. Ideile se pierd unele în altele, deşi de cele mai multe ori trecerea la următorul subiect se face lin şi într-un mod firesc, fără să supere prea mult. Avem viaţa de zi cu zi, amintiri, vise şi, în principal, comentarii despre te miri ce (de la cerceii şi urechile unei tanti dintr-o poză de pe internet, până la situaţia vegetarianului în timpul sărbătorilor tradiționale, o altă parte destul de haioasă a cărţii).

Ceea ce supără este limbajul. E vulgar fără rost din când în când, deşi uneori în moduri chiar poetice şi hazlii. Dar totuşi… parcă prea multe erecții în prea puţine pagini, într-o carte care nu este de natură erotică. Și parca n-ar deranja dacă ar păstra acelaşi ton şi acelaşi mod de exprimare la care te aştepţi din ceea ce ar putea fi considerată prefaţa cărţii. Acolo ştacheta este foarte jos. Dar mai târziu vezi că naratorul e deştept, inventiv, poate chiar spontan şi a citit, ştie tot felul de chestii. Şi le expune foarte frumos. Ca dup-aia să strice totul cu un pasaj sau două cu un limbaj care lasă de dorit, lăsându-te şi pe tine cu gura căscată şi cu un „de ce?” mâhnit, pentru că ai văzut că poate mai mult şi mai bine.

Cartea nu este rea, e relativ plăcută. Ar fi aproape frumoasă fără pasajele menţionate mai sus, pentru ca ilustrează într-un mod hazliu chiar şi părţile mai urâte din ceea ce observă (oameni, locuri, întâmplări).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s