Maratonul de citit 2014

Mecanica Inimii

Pe 23 aprilie am participat la maratonul de citit organizat de Booktopia.ro, in colaborare cu librariile Humanitas.

Asa ca miercuri, pe la 7, m-am trezit stand in fotoliul alb pregatit cititorilor de la Libraria Humanitas de la Cismigiu, cu un microfon in mana. Am fost mai degraba emotiva decat emotionata si mi-am citit fragmentelele de carte mai mult pentru mine decat pentru cei din jurul meu.

Iata ce-am citit:

„In cateva luni, marea dragoste a facut intaii pasi, nu se mai poate adapa doar la sanul noptilor. Oasele au nevoie de calciu, caci neatinse de soare si de adieri de vant se farama. Vreau sa-mi dau jos masca de liliac romantic si sa iubesc in lumina.

S-a scurs aproape un an de la primele noastre „incendii” si situatia nu s-a schimbat deloc. Nici in bine, nici in rau. Nu reusesc sa ii inving sfiala de a fi vazuta. Melies ma sfatuieste sa am rabdare cu domnisoara Acacia. Ii cercetez cu pasiune mecanica inimii, incerc sa-i deschid incuietorile intepenite folosind chei usoare ca fulgul, dar unele unghere par inchise pentru totdeauna.”

„La coltul unei strazi, dau de un afis pe care sta scris numele domnisoarei Acacia. O contemplu indelung, frematand de dorinta si melancolie. Ma uit in ochii ei patrunzatori, desi tot nu poarta ochelari. I-au crescut unghiile si sunt date cu lac. Frumusetea ei desavarsita de femeie ma face sa arat ca un om al pesterilor in pijama.

La balciul Extraordinarium, imi indrept pasii spre trenul groazei. Imi napadesc sub frunte amintirile cele mai luminoase, dar gandurile negre le intuneca.

Imi gasesc un loc intr-un vagon, cand il zaresc pe Joe fumand pe culoar. Trenul pare fara sfarsit.

Deodata, la cateva randuri in spatele meu, o vad pe domnisoara Acacia. Taci, inimioara! Nu ma recunoaste. Taci, inimioara! Nimeni nu ma recunoaste. Nici macar eu nu ma recunoasc.”

Nu vei mai fi niciodata acelasi, imi spusese Melies inainte de operatie. Remuscarile si parerile de rau se invalmasesc la marginea unei genuni innegurate. Au trecut doar cateva luni si deja m-am saturat de ritmul lent al vietii mele. Am iesit din starea de convalescenta, vreau sa ma intorc in toiul luptei fara sa ma mai ascund sub masca barboasa si sub o claie de par, chiar daca nu regret ca m-am inaltat.”

„Imi intoarce spatele pentru totdeauna si porneste incet pe langa zid. Ceasornicul atarna sus, cu acele plecate spre pamant. Domnisoara Acacia se mai uita o data inapoi, fara manie; intr-adevar, nu mai exist. Privirea ii ramane pierduta pe cutia de carton, ca o pasare trista, apoi se inalta spre alte zari ale caror porti imi vor fi inchise pentru eternitate. Tropotul pasilor ei se aude din ce in ce mai scazut. In curand, n-o sa-i mai vad trupul mladiindu-se ca un val inspumat. In curand, gleznele o sa-i dispara sub unduirea molatica a rochiei. In curand, n-o sa mai ramana din ea decat sunetul slab al pasilor. Silueta ei n-o sa masoare mai mult de zece centimetri. Noua centimetri, sase, cat o cutie goala de chibrituri. Cinci, patru, trei, doi…

De acum, n-o s-o mai vad in vecii vecilor.”

Fragmentele sunt din Mecanica Inimii, de Mathias Malzieu. Gasiti cartea la editura Nemira, in colectia Babel.

PS. La francezi, a aparut si animatie dupa carte, iar la design-ul personajelor a participat si Nicoletta Ceccoli. Iar la noi, puteti merge la piesa de teatru Mecanica Inimii cu Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marian Râlea, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, in regia lui Chris Simion. Se joaca la Teatrul Bulandra.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Maratonul de citit 2014&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s