Les Aimants

Cum e cu putinta sa existe ceva, apoi nimic? […] Ideea de moarte era o insulta, in viziunea ei. Nu o digera, asa cum nu digera atatea alimente care i se pareau prea grele si pe care nu le gusta decat in cantitati mici. Cele doua lucruri erau legate: fiecare zi te apropia de moarte, in fiecare zi trebuia sa mananci; moartea aducea farfuriile, asteptand sa fie spalate.”

„In pornirea Avei spre singuratate si ironie nu vedeam decat exersarea unei libertati mandre, radicale si vesele. In definitiv, era libera si ii era frica. Traducerea ecuatiei in termeni feminini: era libera, asadar ii era frica.”

„Ava isi inghitea nelinistea in ascunzatoare, in ordinul monahal. Eu imi alungam nelinistea prin actiune, prin intalniri, prin continua dereglare a raporturilor umane. O mistica a sensului. O mistica a sperantei. Ea nu stia sa traiasca, dar stia mai multe decat mine despre viata. In definitiv, noi ne completam. Ar fi fost de ajuns sa marturisim o data pentru totdeauna ca nu stiam sa traim si am fi trait impreuna.

„Ava si cu mine: o fraza neintrerupta, care ducea cu ea oameni, carti, calatorii, aventuri… Toate clipele petrecute impreuna mai palpitau inca in fluidul vocilor noastre, al rasetelor noastre, la terasele cafenelelor, pe strazi, la telefon in mijlocul noptii. Impartisem totul, cu exceptia amintirilor. Amintirile erau o moneda falsa, fleacuri pentru muritori.”

„[…] s-a inteles intotdeauna mai bine cu vorbele decat cu cei vii.”

„Nu am construit decat clipe, fara sa ne intrebam vreodata ce aveam sa devenim si mai ales nici ce deveniseram.”

„Ce stiu despre ea astazi nu imi mai foloseste la nimic, iar ce stia ea despre mine imi va lipsi. Odata cu plecarea ei, o posibilitate de a ma cunoaste mai bine mi-a fost luata.”

Les Aimantes / Legea iubirii, de Jean-Marc Parisis, editura Nemira, 2010

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s