Vise de pe Bunker Hill

frame coperta bunkerAutor: John Fante

Editura: Humanitas Fiction, 2013

Dupa cum v-am mai zis si inainte, aceasta carte m-a asteptat la blind date-ul organizat de Booktopia si librariile Humanitas. Nu am deschis-o cu asteptari prea mari, pentru ca Intreaba Praful (singura carte citita din saga Bandini) nu m-a impresionat prea tare. De fapt, o citisem pentru ca pe-atunci imi placea de Colin Farrel si urma sa vad filmul cu el si Salma Hayek. Film cam slabut, si el..

Dar sa revenim la oile noastre. Fante m-a suprins prin stilul foarte usor de urmarit si prin actiunea alerta, presarata pe ici si colo cu descrieri si imagini vizuale. Ma refer la imaginile vizuale generale, ca apoi mai sunt pagini intregi in care Bandini (si autorul, prin acesta) ridica in slavi posterioarele atator si atator femei! Poate daca eram barbat m-ar fi pasionat mai mult aceste pasaje, dar asa.. not so much.

Totusi, mi-a placut Arturo. M-a amuzat pentru ca era vesnic plin de speranta, chiar si in cele mai negre clipe ale sale. Cadea, se ridica, plasmuia un nou vis de urmat si alerga in directia sa, fie ca era vorba despre munca sau despre vreo femeie de care se simtea atras. Iar in privinta acestora din urma, Bandini nu se limita doar la atractia fizica. Sigur, pornea de la atractie in cele mai multe cazuri (nu in toate, caci o avem si pe Helen), dar, cu fiecare dintre ele, trece dincolo de fantezia sexuala si isi imagineaza un viitor, plasmuindu-si in gand un nou Bandini alaturi de ele, in lumea lor. S-ar adapta si s-ar mula perfect pe orice scenariu, crezandu-se fericit. Apoi va cadea, va dispera, dar dupa ceva timp isi va gasi ceva nou care sa il salveze si se va entuziasma inca o data poate pentru nimic, uitand tot ce a fost inainte.

Admir optimismul lui Bandini. Si admir si puterea lui John Fante de a scrie la batranete ca si cand ar avea din nou vreo 20 de ani.  Si, desi sunt constienta de minusuri, as vrea totusi sa citesc intreaga serie pana la urma, so I guess we have a winner.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s