Operele alese ale lui T.S. Spivet

Autor: Reif Larsen
Editura: Vellant

Datorită denumirii sale, am tot evitat să aleg această carte din listă. În fond, cine era T.S. Spivet? Nu mai auzisem niciodată de el, cine ştie ce fel de ciudăţenii scria, şi chiar nu voiam să iau o ditamai cartea care avea toate şansele să nu-mi placă. Dar, cumva, am ajuns să îi citesc descrierea într-o zi şi, cu un zâmbet pe buze, m-am grăbit să o fac a mea.

Este o carte altfel. În primul rând, este pătrată, deci pe alt format faţă de majoritatea cărţilor pe care le-ar avea cineva în bibliotecă. (Deşi cred că ar avea loc lângă Uibesc, a lui Iv cel Naiv, editura Vellant le-a făcut de dimensiuni asemănătoare.) În al doilea rând, pe margini avem desene, scheme, imagini, notiţe, aşa cum ne-am crea (sper eu) mai toţi un jurnal de călătorie, amintindu-mi de însemnările similare din cartea cu care am început maratonul, Extrem de Tare & Incredibil de Aproape, de Jonathan Safran Foer.

Operele Alese ale lui T.S. Spivet este încă o carte cu şi despre copii; se pare că cel mai mult îmi place să savurez cărţile care păstrează un oarecare gust de copilărie. Aici, de fapt, avem de-a face cu un singur copil, însuşi T.S. Spivet, un cartograf de 12 ani. Este un puşti foarte inteligent pentru vârsta sa, curiozitatea nativă şi dragostea pentru ştiinţă fiind încurajate mai ales de către mama sa (entomolog aflat de peste 20 de ani în căutarea unui cărăbuş rar) şi de către mentorul său, care este şi unul dintre prietenii săi cei mai buni, Dr. Terrence Yorn (profesor de entomologie la Universitatea Montana). Acesta din urmă îl ajută să îşi trimită lucrările ilustrate la diverse reviste şi instituţii, ajungând în cele din urmă să îl înscrie chiar şi pentru premiul Baird oferit de Muzeul Smithsonian.

De fapt, evenimentul care declanşează acţiunea este primirea unui telefon din partea Institutului Smithsonian, prin care este anunţat că a câştigat acest premiu şi că este aşteptat în Washington DC pentru a-l accepta şi pentru a ocupa postul asociat pentru următorul an. Dar, vai, nimeni nu ştia că el era un băieţel de 12 ani, îl credeau adult, ba chiar mai mult: un doctor, coleg cu Dr. Yorn! După câteva ore de indecizie, Spivet se hotărăşte să plece la Washington, iar, odată ajuns acolo, fie să opereze totul din camera sa de hotel, fie să îi uimească pe toţi arătându-le că este doar un copil.

Pleacă de acasă pe ascuns, noaptea, urmând să meargă spre Washington DC cu trenuri de marfă, aşa cum învăţase la şcoală că făceau hoinarii şi vagabonzii. Deschizând cartea, descoperim un desen în jurul titlului său, împărţind Statele Unite în Vest, Trecere şi Est (după cum va fi delimitată şi călătoria lui Spivet), precum şi un bileţel cu numărul de telefon al Liniei Vagabonzilor, doar au evoluat şi ei odată cu ştiinţa.

Pe parcursul cărţii descoperim nu doar aventurile prin care trece Spivet în călătoria sa, dar şi o mulţime de alte lucruri. Mai toate paginile au pasaje despre subiecte care nu au nicio legătură cu cartografia, majoritatea încadrându-se la categoria „ştiaţi că..?” sau „curiozităţi”. Şi parcă ai asculta un om mai mare ca tine, care a avut timpul să trăiască pe pielea lui sau măcar să se informeze si să înveţe toate acele chestii. Însă nu este aşa, el este doar un băieţel, care caută să prezinte faptele cât mai obiectiv (doar este un om de ştiinţă), dar le înconjoară de fiecare dată cumva în… ei bine, în gingăşie.

Operele Alese ale lui T.S. Spivet este o carte foarte frumoasă, chiar a ajuns printre cele pe care le consider „de suflet” încă de la primele pagini parcurse.


Edit, 26 Aprilie 2014:

Mi-a zis Sebastian ca exista si film 😀 Mai jos aveti trailer-ul:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s