Fata tacuta

Autor: Peter Høeg
Editura: Univers

Această carte este ca un ghem de fire încâlcite. Autorul se pierde în multe detalii. Majoritatea personajelor cu nume ciudate nu sunt explicate. Cititorul trebuie să adune frânturile de informaţie, detaliile, ca pe niște piese de puzzle, ca să construiscă o privire de ansamblu.

Subiectul cărții constă în răpirea unor copii. Fata tăcută, Klara Maria, este unul dintre aceștia. Nimic spectaculos în aparenţă, dar aparențele sunt înșelătoare. Aceşti copii sunt speciali, încă de la venirea lor pe lume, în linişte şi fără teamă, marcată în cazul fiecăruia de prezenţa unui curcubeu, chiar şi la cei născuţi noaptea. Sunt copii tăcuţi, considerați mai apropiați de Dumnezeu. Interesant este că în această carte Dumnezeu este Doamna Dumnezeu. Acestea sunt şi primele două cuvinte cu care începe cartea.

„Există două feluri de tăcere, spuse Kasper, sau cel puţin aşa mi s-a părut mie mereu. Tăcerea înaltă, din spatele rugăciunii. Tăcerea din apropierea dumnezeiescului. Tăcerea ca prezenţă densificată, nenăscută, a tuturor luminilor. Dar mai există şi alta. A depărtării deznădăjduite de Dumnezeu. Tăcerea absenţei. A singurătăţii. […] Dar, dincolo de această tăcere, de această izolare, sunt ca alţi oameni. Ca tine, ca mine. Adică, tu şi cu mine, dacă lumea s-ar retrage din noi. Sau dacă ne-am retrage noi singuri din lume. Atunci am putea fi noi înşine. Atunci am putea să devenim noi înşine.”

Kasper este atras în întâmplarea copiilor de către Klara Maria, care îl fascinează prin liniştea sa încă de la prima lor întâlnire. Aceasta se întâmplă deoarece Kasper este şi el special, auzul său fiind mai fin decât al unui om obișnuit. Este capabil să clasifice pe game sunetul făcut de sângele care curge în vene, precum şi felul în care se schimbăvocile interlocutorilor săi. Astfel, aflăm că depresia este în Fa minor, iar căpătarea încrederii în Fa major.

Acestă carte a fost uşor de parcurs pe fragmente, dar mai greu este să privești fragmentele din punct de vedere cronologic. În plus, Kasper e un personaj simpatic, mai ales datorităobservațiilor sale (înţelepte, bizare sau haioase), cu care ţine să puncteze conversaţiile spre a stârniadmirația altora.

„Era timpul să producă un oușor de aur.—Fericirea, zise el, nu ține atât de cât ai adunat şi ai pus pe picioare, ci de toate lucrurile la care ai izbutit să renunţi.”

Atenție! Trebuie să îţi placă Bach ca să te bucuri de această carte. De ce? Citește și vei descoperi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s