Livraria Lello & Irmã

Livraria Lello & Irmão, cunoscuta si ca Livraria Chardron sau doar ca Livraria Lello este o librarie din centrul orasului Porto si, alaturi de libraria Bertrand din Lisabona, este una dintre cele mai vechi cladiri care adapostesc carti din Portugalia.

In 1896, pe strada Clérigos s-a deschis Livraria Internacional de Ernesto Chardron. Dupa decesul proprietarului-fondator, firma a intrat in posesia Lugan & Genelioux Sucessores. In anul 1881, in apropiere, mai exact pe strada Almada, José Pinto de Sousa Lello a constuit o noua pravalie cu carti. Iar in 1894, Mathieux Lugan i-a vandut vechea librarie din strada Clérigos lui José Lello. Acesta din urma, impreuna cu fratele sau, Antonio Lello, a redenumit libraria Chardron: Sociedade José Pinto Sousa Lello & Irmão, cunoscuta mai tarziu sub numele mentionate mai sus.

Astazi, libraria Lello nu surprinde doar prin fatada sa in stil neo-gotic, dar si prin interiorul sau grandios, cel mai important element de decor fiind o scara rosiatica,  ornamentata, dintr-una dintre galeriile camerei din spate.

Libraria Lello face parte din patrimoniul UNESCO, iar in 2011, Lonely Planet a declarat-o a treia cea mai buna librarie din lume.

Surse: miragebookmark.chtop10portugal.com, wikipedia.

Reclame

Un gând despre &8222;Livraria Lello & Irmã&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s