Puntea suspinelor

Autor: Richard Russo
Editura: Univers

Primul indiciu privind conţinutul cărţii este chiar titlul. Cred că nu există persoană care să nu fi auzit de Puntea Suspinelor din Veneţia. În plus, încă din primele pagini aflăm că Louis Charles Lynch (poreclit şi Lucy) şi soţie sa, Sarah, urmează să plece la Veneţia, pentru a-şi vizita un prieten vechi, pe Bobby Marconi.

Louis îşi scrie povestea propriei vieţi care se desfăşoară în Thomaston, New York. Printre frânturile de prezent, cartea se dezvoltă din amintirile sale. Începe cu amintirile din copilărie: despre familia sa şi relaţia cu vecinii, familia Marconi. Tatăl său se află într-o continuă competiţie (oarecum unilaterală) cu domnul Marconi, un bărbat dur care îşi ţine familia din scurt. Din acest motiv, prietenia dintre mama sa şi doamna Marconi este ţinută mult timp secretă, iar Lucy are mereu de depăşit tot felul de obstacole pentru a petrece mai mult timp cu unul dintre fiii vecinilor, Bobby, cu care leagă o relaţie de amiciţie foarte strânsă. De fiecare dată când Bobby se mută, Louis îl caută, părând uneori obsedat de prezenţa acestuia.

La început, capitolele se intercalează cu cele care urmăresc povestea lui Noonan, un pictor suferind, care locuieşte la Veneţia. Legătura dintre Noonan şi restul poveştii este neclară iniţial. Până la urmă aflăm că Noonan este un personaj pe care Lucy îl ştie din copilărie şi pe care se tot străduieşte să îl păstreze prezent în viaţa sa.

Acţiunea cărţii este foarte lentă. Multe pasaje se repetă, aşa cum se repetă şi propriile noastre gânduri obsesive. Uneori naratorul se leagă de anumite detalii şi se roteşte în jurul lor până pare că nu mai poate stoarce din ele nicio idee. Cu toate că este îmbibat zdravăn în melancolie, este un roman scris interesant.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Puntea suspinelor&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s